Opstijgend Vocht

Op Libelle TV, in het programma Spoor 18 geeft Sven Van Loon een interview over de voornaamste technieken over opstijgend vocht die uw woning vochtvrij kunnen maken.

 

0800 62 136

Ons callcenter is bereikbaar
maandag tot zaterdag
tussen 7u en 22u

Aanvraag online offerte

Opstijgend vocht herkennen en behandelen:


Loslatend behang
Salpetervorming
Plinten die loskomen
Een hoge algemene vochtigheid binnen in de woning
Pleister dat loskomt
Onaangename geuren
loskomende verflagen
beschadiging van voegen onderaan de muren


Oorzaken opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt ook wel eens capillaire opzuiging genoemd. Wanneer aan de basis van een muur geen of een defect dichtheidsmembraan aanwezig is, zullen de bouwmaterialen die in aanraking komen met water of met de vochtige bodem met capillaire opzuiging te maken krijgen.

De migratie van water door capillaire opstijging wordt gekenmerkt door een maximaal waterpercentage bij de bron (onderkant van de muur),met geleidelijke daling van dit watergehalte van beneden naar boven, om een minimumwaarde (evenwichtswaarde) te bereiken op een hoogte van ongeveer één meter.

De omvang van de capillaire opzuiging van water in een muur hangt af van:

de betrokken materialen
de dikte van de muren en hun gehalte aan zouten
de totale porositeit
het potentiële verdampingsvermogen.

Alle materialen die in metselwerk worden gebruikt (baksteen, stenen of mortel) bevatten inderdaad in de massa kleine holten, poriën genoemd. Het totale volume van deze poriën vormt de totale porositeit van de materialen.

Alle traditionele metselwerken die in directe aanraking komen met de bodem, zijn aan dit fenomeen onderworpen, zelfs als ze bestaan uit breuksteen of uit blokken van zeer weinig poreus materiaal (blauwe hardsteen, porfier, silicaatachtige keien....). In deze gevallen is het de mortel die dienst doet als transportmiddel.

Capillaire opzuiging kan eveneens voorkomen in scheidingswanden en binnenmuren die rusten op een ondervloer van cement of op vochtig beton.

Behandeling

De lessen die we kunnen trekken uit een dertigtal jaren opzoekingen, werfopvolgingen en contacten met de betrokken middens in België en het buitenland is dat we eerst een grondige analyse dienen te maken van de aangetaste muren inzake vochtbestrijding.

Aan de hand van deze analyse kunnen we u een doelgerichte behandeling van vochtproblemen voorstellen gaande van het plaatsen van een Diba (vochtkering) tot injecties onder lage druk of hoge druk. Hierbij gaan we ook rekening houden met u als bewoner om de overlast tot een minimum te beperken. Ook heel belangrijk om weten is dat al onze producten getest zijn door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw (WTCB) We beschikken tevens over een SOCOTEC validatie.

Onze klanten

De Vadder
Zeer tevreden van de vertegenwoordiger Patrick, die meerdere malen is langsgekomen en ons
zondag 11 oktober 2020

Mathieu
Wij hadden een klein vochtprobleem, Patrick van Tibas is snel kunnen komen kijken en heeft
donderdag 21 februari 2019

Steelandt Guido
Beste Patrick en het volledige team van Tibas,
 
Bij deze wil ik mijn tevred
woensdag 04 april 2018

Tibas sponsort

BBC lokeren vrouwenbasket